Ma lekváros buktát sütöttem.Nem a megszokott kalács recept szerint készítem,én mindent kimérek a tésztájához.
Kell hozzá 20 dkg rétesliszt,80 dkg sima liszt 4 dl tej 3 tojás kb fél dcl étolaj 10 dkg rama margarin a tésztájába,50 szem édesítőszer csipet só,1 kanál cukorés 5 dkg élesztő.
Az 5 dkg élesztőt fele tejbe az 1 kanál cukorral felfutatom és mikor feljött a liszt közepébe öntöm és ugynevezett kovászt készítek belőle.Amig kel a másik fele tejbe bele rakom az édesítőt és a rámát meglangyítom ,hogy a ráma nagyjából el olvadjon .Hozzáadom az étolajat .Fel verem a tojásokat és a tejet és a tojást és egy csipet sót hozzáadom a liszthez.meggyúrom és fél centi vastagságura nyújtom.Kb 10x12-es lapokra vágom és sütőlekvárt teszek a közepébe "ki mennyit szeret én sokat" szokásos módon bukta formájura össze hajtom,és ahol érintkeznek egymással ott étolajba mártom és úgy teszem az előre kiolajozott tesibe.tetejétis megkenem étolajjal. Egyből teszem a hideg nem elömelegített sütőbe és 200 fokon sütöm,vagy ha gázos szerintem a legmagasbb fokozaton.Beszoktam kapcsolni a ventilátort ha már félig megpirult ,és akkor szép piros a teteje és finom az alja is.A diós és mákos kalács is ebből a tésztából készül nálam.Egy adagbó két kalács van.
lekváros bukta